! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Karelsk tillbakablick

Lekkujad

Tulinbo ruadieh

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: Gunder Wåhlberg
Publicerad: 1 maj 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

I början av andra världskriget togs större delen av Karelen in under sovjetiskt styre och karelsk befolkning flydde till andra delar av Finland. Till större del var befolkningen grekisk-ortodoxa och talade sitt eget karelska språk. Musikgruppen Lekkujad, som nu lyfter fram en del av den folkliga musiken, bildades 2012 av sångerskan Kriistina Olanto som också talar det ursprungliga språk som hennes familj behållit efter att ha lämnat Karelen. Utifrån sin familjeerfarenhet värnar hon om språket, kulturen och religionen som var en viktig del av det dåtida området.
Hon har byggt sin grupp kring den traditionella karelska folkmusiken som ett direkt uttryck för den tidigare östfinska erfarenhet som under Karelens skiftande bakgrund var folkligt framvuxen. Förutom några egna sånger är det de äldre sångtexterna som karaktäriserar skivan. Kriistina Olantos personliga sångsätt och språk gör sångerna speciella med många stråk av vemod och laddat uttryck.
Lekkujads debut-cd innehåller en intressant konstellation av erfarna musiker som arrangerar materialet så att den får en känslofärg som varieras genom hela skivan. Jorma Tapio på flöjter och harmonium, Pekka Nylund på gitarrer, Janne Tuomi på slagverk och Tero Siitonen på bas. De tolkar och improviserar musiken utifrån sin breda musikaliska bakgrund. inom olika genrer. En instrumental gammal ortodox hymn har ett gripande anslag som vibrerar.

Annonser