! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Tradition och nyskapande.

Lyy

Tre

Skivbolag: Dimma Sweden
Recenserad av: Lars lind
Publicerad: 16 jun 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Lyy är en av flera svenska folkmusikgrupper som förenar tradition med nyskapande. På gruppens tredje skiva blir det både medryckande och finstämt. I centrum står sångerskan Emma Björling med klar och vacker röst. Det är den rösten som bär upp gruppen och är dess signum. På gruppens hemsida talas om ”internationell glesbygdsnerv” och det ligger något i det.
All musik (utom en låt) på skivan har gruppens medlemmar komponerat själva och även skrivit många av texterna. Det senare är inte helt vanligt i dag (Navarra kanske?) men är förstås välkommet så att inte allt handlar om letandet i gamla arkiv.
En enda instrumental låt finns på skivan, Lindbladska lilla, som är en låt av sångerskan Emma, tillägnad gruppens fiolspelare Anna Lindblad. En riktigt bra låt med mycket fart. En traditionell skröna är Pettson 50 år, med glad musik av Anna och Emma. Påminner lite grann om Födelsedagsfesten (av Sam J Lundwall) på Triakels första skiva från 1998.
Bandet består också av David Eriksson (nyckelharpa), Petrus Johansson (gitarr/bas) och Martin Norberg (slagverk). Det blir ett tätt samspel med både energi och eftertänksamhet. Mitt intryck till slut är att det är hög klass på framförandet även om jag inte blir helt frälst.

Annonser