! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Progressiv jazzrock

Theo Travis’ Double Talk

Transgression

Skivbolag: Esoteric Antenna
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 1 feb 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Saxofonisten Theo Travis har spelat med många artister inom de progressiva genrerna, från Keith Tippet och John Etheridge till Bill Nelson och Robert Fripp, via Anja Garbarek och David Sylvian. Men här styr han sitt eget band, Double Talk, mellan guppande jazzvågor och progressiva skär, i en mix som mestadels håller lyssnaren aktiv och alert.
Fire mountain blandar nattklubbssax och rockigt gitarr-riff, men förlorar sig tyvärr ett tag i ett standardiserat bröligt saxsolo. Det drygt tolv minuter långa titelspåret börjar och slutar som en långsam jazzballad men byter så småningom en övergiven melodisk sax med Dompan-sound mot ett rockigt ångvältsriff och ett solo som trots sin intensitet till och med lyckas frambringa en viss latinkänsla. Smokin’ at Klooks, en samba med Travis på flöjt, för tankarna till Bo Hanssons Sagan om ringen, och Mike Outram gör ett fullt acceptabelt Santana-solo.
Double Talk består förutom Travis (sax, flöjt, av gitarristen Mike Outram, organisten Pete Whittaker och trummisen Nic France. I avsaknad av basist har Whittaker det viktiga jobbet att hålla ihop låtarna. Outram verkar komma från en rockigare bakgrund men lyckas få ur sig några riktigt hyfsade jazzsolon. Men mest övertygar Travis’ Double Talk när de visar sin tuffare sida. Och håller sig till mer strukturerade solon.

Annonser