! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Hardingspel med auktoritet

Torleiv Bolstad

Tølleiv

Skivbolag: National Library of Norway
Recenserad av: Gunder Wåhlberg
Publicerad: 29 feb 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den speciella tonen hos en hardingfela sätter otvivelaktigt sin prägel på hur vi upplever norsk folkmusik. Detta starkt klingande stråkinstrument med resonanssträngar som ljuder under spelet och gör klangen rik och mångljudande. Spelet på harding har genom tiderna utmanat varje spelman av rang, vilket också utvecklat det konstfulla låtspel och särpräglade uttryck som karaktäriserar mycket av magin i hardingmusiken.
En av dessa är Torleiv Bolstad (1915-1979) från Valdres som nu skulle ha fyllt hundra år och därför har uppmärksammats genom denna solo-cd. Den innehåller tidigare outgivet material från hans senare levnadsår som visar bredden i hans repertoar. De flesta spåren är danslåtar som springar, halling och bondeslåttar men också finstämda lydarslåttar.
Tolleiv, som han kallades, var en av de mer profilerade hardingspelmännen som vunnit många landskappleikar, turnerat, startat utbildningar, upptecknat låtar och haft stort inflytande på utvecklingen av spelmanslivet och låtarna både i Valdres och övriga Norge.
Hemma i Valdres var han under sitt liv omgiven av många spelmän som han  påverkades av, särskilt Ola Okshovd som sägs ha spelat in 87 låtar för Tolleiv under en dag. I hemmiljön influerades han under 1970-talet också av det ökade intresset för äldre tonalitet i folkmusiken. I sitt eget personliga spel färgade han låtarna utifrån det känsloläge han befann sig i. Musiken fick hos honom alltid ett särskilt uttryck som blev hans personliga kännetecken.
Han är omtalad för intensiteten i sitt spel och kunde därför som dansspelman påverka det som skedde på dansgolvet. Men han var rytmiskt lyhörd och samspelade med dansarnas vilja.
Som äldre spelman upplevde han med sin personliga känslighet den melankoli han fann i Valdrestraditionen, det som särskiljer musiken i området från andra delar av Norge.

Annonser