! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Orientalisk frijazz från Göteborg

Christopher Ali Solidarity Quartet

To those who walked before us

Skivbolag: Jazz och solidaritet
Recenserad av: Lennarrrt Olausson
Publicerad: 19 apr 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Vad vill vi egentligen ha av ett musikalbum? Givetvis fantastisk musik som för en stund kan öppna våra sinnen och ta oss på en inre resa bland minnen och oupptäckta snår. Men också att albumet ska ge en större helhet än summan av de enskilda styckena. En röd tråd, ett tema.
Men så är det konvolutet också – bilder och texter som likt en surfbräda ger oss möjlighet att surfa på ljudvågorna och på så sätt än mer känna och bli en del av musikelementen. Ytterligare förhöjs ju känslan när själva utgåvan är på något vis unik.
Går allt detta att uppfylla 2018, när musiken är filer i ett moln? Utan en dyr vinylupplaga?
Saxofonisten Christopher Ali Thorén har med sin Solidarity Quartet lyckats förena allt detta på den dubbla debuten To those who walked before us – albumdebut inte bara för kvartetten, utan även för Thoréns etikett vars namn innehåller de två vackraste ord som finns: jazz och solidaritet. Albumet släpps som filer på Bandcamp. Konvolutet kommer hem i form av en tvåsidig poster där ena sidan är som en framsida i traditionell mening, här i form av ett bildkollage, och på den andra sidan låttitlar och credits, samt handskrivet vilket nummer av de 200 framtagna albumposters jag erhållit.
Christopher Ali Solidarity Quartet tar med oss på en instrumental, frijazzig resa som går från ett stökigt och stundtals till och med lätt postrockjazzigt Göteborg till ett drömskt, svävande ljudlandskap i Orienten. De båda ytterligheterna (eller?) skapas till stor del av Filip Bagewitz som ibland spelar på bandlös elgitarr, ibland på sin oud.
På detta debutalbum, som hyllar de anonyma kämpar som genom historien med sin dagliga kamp fört vårt samhälle till den fantastiska standard vi har i dag, serveras allt från högoktanigt trumsolo av Anton Davidsson Norén till lågmält bassolo av Alfred Lorinius. Christopher Ali Thorén leder oss med säkra händer på någon av sina saxofoner mot en framtid där mystiken tätnar …

Annonser