! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Folkmusik mellan England och Skåne. Lira Gillar

Carr & Roswall

Time flies

Skivbolag: Dalakollektivet Records
Recenserad av: Luise Rube
Publicerad: 16 nov 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Vad sker när en skånsk världsmästare i nyckelharpa och en brittisk minst lika mästerlig gitarrist träffar på varandra? Sjukt bra musik! Att Niklas Roswall och Ian Carr höll på att spela ihop gick helt förbi mig. Men det de skapar tillsammans är mer än fantastiskt.
Många år har gått sedan debuten Step on it. Och med Time flies släpps nu deras andra album som svävar mellan gammalt och nytt, mellan svenskt och engelskt, mellan dansant och drömskt. Det gamla syns redan på skivomslaget där båda virtuoserna sitter i ett låt oss säga 1920-tals bibliotek. Även Roswalls moraharpa bidrar till ett något gammaldags sound genom alla dess inbyggda kvartstoner. Det nya är alla deras påhittiga kompositioner vilka, även om huvudingrediensen må vara deras respektive hemtradition, kryddas i än feta än fina arrangemang av den andres influenser så att de hela tiden bollar mellan svenskt och engelskt.
Flyger gör inte bara tiden utan även musiken som fartfyllt tar sig genom de första tre spåren som alla härstammar ur Ian Carrs fantasi respektive hemland för att sedan avlösas av Niklas Roswalls mycket lugnare kompositioner. Roswall har en underbar förmåga att hitta på fina och berörande melodier medan Carr står för vilt svängande partylåtar som Step on it Sven. Min personliga favorit är dock Roswalls Kvarnschottis. Den är fin, snäll, tankeväckande och melodin berör något djupt inne i själen. Hela skivan utstrålar höst.

Annonser