Skivrecension

Till tranland
Duo gånger tre

Jonas Simonson

Till tranland

Skivbolag: Dimma Sweden
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 14 jun 2017

Dela den här recensionen:

Tranor har uppenbarligen en speciell betydelse för Jonas Simonson. Ett av hans band heter Crane Dance Trio, och nu har dessa mäktiga fåglar även fått ge namn åt en ny platta. Han hörs även i band som Groupa och Den Fule, men här släpper han fram sitt mycket personliga flöjtspel i tre olika duokonstellationer. Simonson är en mästare på att med hjälp av tvärflöjter få en polska att svänga något enormt, men kan också med samma instrument frambringa eftertänksamma, känslosamma toner. De två låtarna från Grinstad som spelas i sällskap med Mia Marin på femsträngad fiol är exempel på båda delarna.
Ett av skivans vackraste spår är Sexdrega – Bingsjö tur och retur, där altflöjten och Ellika Frisells djupa violastämma kompletterar varandra på ett ljuvligt sätt. Den tredje spelkamraten är traversflöjtisten Emma Johansson.
Här finns också några sololåtar, där Jonas spelar sälgflöjt och Härjedalspipa, även de givetvis med ett omisskännligt Simonsonskt sväng och frasering. Till tranland är en mycket fin musikalisk resa tillsammans med en av Sveriges mest personliga folkmusiker.


Fler recensioner

Annonser