! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Kammarjazz

Oded Lev-Ari

Threading

Skivbolag: Anzic Records
Recenserad av: Lennarrrt Olausson
Publicerad: 11 aug 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det är inget konstigt som Oded Lev-Ari albumdebuterar med. Konststycket ligger i hans komponerande. Och arrangemangen av Gordon Jenkins Goodbye, som Frank Sinatra gjort odödlig. Jo, det finns två versioner av Goodbye på Threading, som albumet heter. En vokalversion där Alan Hampton sjunger så att jag måste kolla i konvolutet att det verkligen inte är Patrick Rydman som medverkar. Och så finns en instrumental version där Oded arrangerat så att Anat Cohens klarinett tar vokalistens roll, vilket är en konst i sig.
Odeds kompositioner är ingen semester för det välmeriterade elvamannabandet i New York. Vi serveras allt från svängig cooljazz på Lost and found, vilket känns som ett tv-soundtrack, till mörka långsamma stråkar som i inledningen till Voices tycks sörja den skog som instrumenten en gång kom ifrån.
Inte heller tar Oded själv någon framträdande roll bakom sitt piano, utan det är för ensemblen han skrivit. Ibland känns det dock som han haft Anat Cohens klarinett och Matt Wilsons trummor för öronen, speciellt på den något klezmerdoftande Black crow. Det är en stor konst.
Kort sagt är Threading kammarjazz. Inget konstigt. Men stor konst som man inte tröttnar att lyssna på.

Annonser