! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz

Giovanni Guidi Trio

This is the day

Skivbolag: ECM/Naxos
Recenserad av: Carl Magnus Juliusson
Publicerad: 26 jul 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Giovanni Guidi (född 1985) tillhör den nya generationen italienska jazzpianister och detta är hans andra skiva på prestigefulla ECM.
This is the day är en vacker och lite vemodig skiva, full av klang och mystik. Guidis pianospel är flytande och drömskt, bestående till största delen av lättlyssnade och glittriga arpeggion med mycket pedal. Det är i sin tur ackompanjerat av ett ganska sparsmakat trumspel (João Lobo), bestående framför allt av cymbaler och vispar, samt ett fritt och melodiöst spel på kontrabas signerat Thomas Morgan.
Överlag en stämningsfull skiva, men lite jämntjock. Inledningsspåret Trilly är fint, men när även de efterföljande spåren låter nästan likadant blir man snabbt mätt på alla vackra romantiska klanger som böljar och porlar utan att några starka melodier egentligen bryter igenom.
Viss variation finns tack vare den lite mer våldsamma The Debate, där pianospelet för första gången (efter sex låtar) till slut blommar ut i ett mer livat högerhandsspel, samt den korta och mullrande mörka Migration. Ett annat trevligt inslag är deras versioner av standards som Quizas quizas quizas och särskilt Where they’d lived som här framförs i en finstämd och vacker tappning. Men det räcker ändå inte riktigt hela vägen. I sin helhet blir den tyvärr lite sömnig.

Annonser