! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Vass ambientjazz

Food

This is not a miracle

Skivbolag: ECM/Naxos
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 29 feb 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Jag trycker igång den här plattan i stort sett i samma minut som jag ser att Kjell Alinge lämnat kontrollerna och tänker att ur This is not a miracle hade han säkert hämtat ett spår eller två till ännu ett avsnitt av Eldorado.
Nu får vi skapa våra egna bortomgalaktiska spellistor, och jag fogar gärna titelspåret och ytterligare något här till en av dem. Exposed to frost kanske.
Food är norske Thomas Strønen, trummor, slagverk, elektronik, Fender Rhodes och moog, britten Iain Ballamy, sax och elektronik, och som stadig gästspelare österrikaren Christian Fennesz, gitarr och elektronik.
Fast mest är det Strønen som sköter förhandlingarna. Han har skrivit all musik och beskriver med rätta plattan som ”tyngre, torrare och mer i kontakt med gruppens livesound” än tidigare.
Arbetsmetoden har varit att jamma, spela in jammen och sen leta fram och redigera det material man ville ha på skivan.
Resultatet är en rytmiskt läcker och electronica-tät produktion som fortfarande kan kallas ambient, men också är mycket organisk och balanserar inslag av jazz och rock på ett vackert sätt. Och Fennesz gitarr är verkligen en yxa, där den bryter igenom med enorm kraft och överstyrning.
En mycket stark historia.

Annonser