! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Romanskonst och cirkusövningar Lira Gillar

Paavo

The third song of the peacock

Skivbolag: Found You Recordings/Plugged
Recenserad av: Leif Carlsson
Publicerad: 2 aug 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Detta är gruppen Paavos tredje skiva men trion Paavos första. Klangerna känns igen, men inte helt. Romanssång och tivolimusik har varit skilda världar men här mötas de två, eller snarare smälter musiken ihop till något nytt och annorlunda, snuddar vid både positivhalare och koloratur.
Grundarna Sofia Jernberg och Cecilia Persson har komponerat åtta sånger och framför dem med klart klingande virtuos röst och ett sjungande milt insisterande piano. Den tredje sångaren är Fredrik Ljungkvist på tenorsaxofon och klarinett.
Cecilia Perssons stycken börjar ofta med ett vankande pianospel som sätter stämning och tempo. Ingen är traditionell solist eller ackompanjatör, rollerna växlar i ett sorts varsamt samarbete. Fredrik Ljungkvist levererar sitt stöd så att det både ger något att luta sig emot och föreslår alternativa förklaringar. Alla tre har ett nyfiket och uppfinningsrikt sätt att se på omvärlden och här finns ingen konflikt mellan det fria och det genomarbetade. Musiken är rik, lite vemodig och mer samlande än tidigare, men fortfarande lustigt spretig. Framförandet tätt och intimt.
En dvd, Live in Rättvik Dalarna, med både Paavo-trion och ett stor-Paavo med upp till nio medlemmar, ingår. Förutom att den är trevlig att titta på och lyssna till, erbjuder den en öppning åt förstagångslyssnarna.

Annonser