! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Akustisk duo

Cath & Phil Tyler

The ox and the ax

Skivbolag: Ferric Mordant
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 16 jun 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Cath & Phil Tyler är en akustisk duo från engelska Newcastle som spelar anglo-amerikansk folkmusik. Mestadels är det Cath som sjunger, medan Phil spelar akustisk gitarr med en väl utstuderad, nedskalad plockteknik, inte olik den banjoteknik han också använder på skivan, som både följer och stödjer sångens melodi. Cath spelar fiol, också det på ett kännbart minimalistisk sätt.
När dessa element kommer samman, är duon i sitt esse, som på fina Two sisters, som övergår i det repetitiva, instrumentala codat A fisherman’s song for attracting seals. När virveltrumman och trumpeten kommer in på ypperliga King Henry, halvvägs genom skivan, är det en sådan omskakande upplevelse att den följande Lady Dysei känns både stillastående och lång. Ordningen återställs dock något senare med skivans tredje bästa spår, den ömsinta balladen Wallington, som är en halv minut längre än Lady Dysie men känns alltför kort.
Materialet på The ox and the ax är traditionellt, men några av texterna har fått nya melodier av Phil. Både Caths och Phils röster är av den sträva, jordnära, oskolade sorten. De utstrålar landsbygd på ett ärligt och opretentiöst sätt och är lätta att ta till sig.

Annonser