! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Instrumental dramatik Lira Gillar

Ross Daly

The other side

Skivbolag: Egen utgåva
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 23 apr 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den Irlandsfödde Ross Daly bor sedan fyrtio år på Kreta, varifrån han med utgångspunkt i sina djupa kunskaper i en mängd musiktraditioner leder en förnyelse och ett möte mellan stilar, instrument och musiker från bland annat Turkiet, Israel, Afghanistan, Iran och givetvis Kreta och övriga Grekland.
Det har resulterat i en mängd skivor, ensembler och turnéer runt om i världen, och inte minst i de årliga kurser, på hans musikcenter Labyrinth, som Daly och hans medmusiker håller för deltagare från många länder. Han är dessutom lärare för yngre artister, bland andra Kelly Thoma och Efrén López (se separata recensioner) som båda medverkar här.
Daly spelar ett otal stråk- och stränginstrument, med den kretensiska liran som specialitet. Han har förstås stora kunskaper i traditionell dansmusik, vilket här märks i den avslutande Makrinitsa, men har en förkärlek för att skriva komplexa, vindlande kompositioner. En sådan är den 14 minuter långa och bedövande vackra Bayati shiraz tasnif, och denna dramatiska känsla återfinns i de flesta spår på The other side.
Skivan är ren virtuositet rakt igenom från alla tio medverkande, inte minst den makalöse slagverkaren Zohar Fresco, men framför allt är den ännu ett av Ross Dalys många mästerverk.

Annonser