! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Outgiven påse blandat godis

Lars Gullin

The liquid moves of Lars Gullin

Skivbolag: Sonorama/Border
Recenserad av: Magnus Östnäs
Publicerad: 15 jun 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det spelade liksom inte någon roll vad han gav sig in på, det blev ändå alltid osedvanligt hörvärt när barytonsaxofonisten Lars Gullin bestämde sig. Som kompositör och solist är stins-sonen från Sanda på Gotland en av svensk jazz portalfigurer. Naturligtvis dog han för tidigt. Och nu hör han till en annan tid, men hans musik och spel angår oss ständigt.
Skivbolaget Sonorama har grävt fram nya inspelningar med Gullin. Nio spår från olika år, platser och temperament. En av pärlorna är Konitz och Tristanos Ablution inspelad på okänd plats i Stockholm 1963 med Nils Lindberg på piano och Rolf Billberg på altsax. Två låtar kommer från Montmartre sommaren 1962 med, bland andra, Dexter Gordon på tenorsax. Lyssna till Gordon och Gullin i The flight.
The liquid moves of Lars Gullin heter skivan som avslutas med tre sånger inspelade i Köpenhamn kring 1960 med danska sångerskan Else Oxbøl. Oxbøl som tillsammans med maken och trumslagaren Preben Oxbøl var engagerade hos danska revykungen Stig Lommer, och som deltog i Eurovision song contest för Danmark 1964. Sångerna i sig har sett åren passera men Gullins bluesbestrukna solochorus har klarat sig oanfrätt genom tiden. Glimtar av evighet.

Annonser