! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Modernt och lättillgängligt Lira Gillar

Wadada Leo Smith

The great lakes suites

Skivbolag: TUM Records
Recenserad av: Leif Carlsson
Publicerad: 29 dec 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

De fem stora sjöarna på gränsen mellan Kanada och USA formar en enorm vattenreservoar under en hög rymd. Den sjätte något mindre sjön Lake St Clair ligger i närheten. Wadada Leo Smiths idé till de sex sviterna, 90 minuter på två cd, är att försöka tolka detta vidsträckta område musikaliskt, ett membran som både visar och döljer något. Ibland är det en krusning på ytan, ibland vågor och ibland spricker ytan av en turbulent strömvirvel eller ett stim småfisk.
Wadada Leo Smith är en trumpetare och kompositör som under sin långa karriär från sent 1960-tal och framåt hållit sig i musikens framkant med en behärskad lite inåtvänd och klar ton med plats för rymd och pauser. Detta är nog hans mest lättillgängliga och öppna inspelning. Henry Threadgill med sitt lite torra avskalade altsaxspel och sin varma flöjt är lågmäld, genomtänkt och överraskande, trumslagaren Jack DeJohnette håller igång en puls och är noga med klangfärg och klanghöjd, och John Lindbergs basfiol är en stor varm nalle.
Alla använder relativt få toner, precis vad de behöver, och framträder ensamma, i par, triss eller fyrtal. Sviterna blir rik musik, ett eftertänksamt mästarmöte med sting och pregnans. Skivorna är luftigt inspelade, allt hörs på lika villkor, alla får höras på lika villkor. Och som alltid med TUM Records, en passande modern målning på omslaget och ett välmatat texthäfte.

Annonser