! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Nutid på Glenn Miller Café

The Heat Death

The Glenn Miller sessions

Skivbolag: Clean Feed Records
Recenserad av: Leif Carlsson
Publicerad: 19 apr 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Med gott humör och lagom lössläppt impulskontroll forsar bandet fram. All musik improviseras i stunden, mustig och långlinjig och med några tryckförhöjande riff. Blåsinstrumenten pressas hårt som Arthur Doyle och Pharoah Sanders gjorde i frijazzens ungdom.
Kvintetten består av Kjetil Møster på tenorsax och klarinett, Martin Küchen alt- och sopraninosax och flöjt, Mats Äleklint trombon, Ola Høyer basfiol och Dag Erik Knedal Andersen trummor. Inspelningarna är gjorda inför publik två kvällar på Glenn Miller Café i Stockholm. Hela tre cd-skivor fyllda med nästan tvåhundra minuter musik i nio långa sjok. De går loss med självklar instrumentkontroll och sinne för dynamik, och med sina inarbetade nätverk som enda skyddsnät. De bringar någon sorts ordning i flödet och det finns en tydlig puls. Detta är musik klart närmare grupper som Chris McGregors Brotherhood of Breath och långt från Glenn Millers orkester. Musiken gungar och kränger som en mammut i rullning.
The Heat Death, värmedöden, är ett hypotetiskt tillstånd inom fysiken som uppträder när temperaturskillnaderna gör att alla processer går i stå och allt dör. Är det något gruppen jobbar för så är det att motverka just det.

Annonser