! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Kolossal kalifornier Lira Gillar

Kamasi Washington

The epic

Skivbolag: Brainfeeder/Playground
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 1 okt 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Kamasi Washington är Los Angeles-saxofonisten och kompositören som har spelat med tungviktare från Stanley Clarke och Chaka Khan till Snoop Dogg och Flying Lotus. Tack vare en omtalad medverkan som arrangör på rapparen Kendrick Lamars hyllade album To pimp a butterfly är han nu en man i hetluften.
Ett hett namn som nu skivdebuterar under eget namn. Och inte hur som helst, utan med en maffig trippel-cd eller dito lp på hela 172 minuter. Kamasi Washingtons musik är spirituell jazz med en del soul och funk insprängt. Det känns nytt, trots att det går att spåra både John Coltrane och Sun Ra i musiken. (Skivbolaget Brainfeeder drivs för övrigt av artisten Flying Lotus, som är en del av Coltrane-klanen.)
Till sin hjälp har Washington ett tiotal musiker, särdeles samspelta sedan många år. Bland dessa märks basisten Thundercat (Stephen Bruner) och dennes trummande bror Ronald Bruner Jr. Två basister, två trummisar, två klaviaturspelare. Addera en 32 man stark orkester och en kör om 20 personer och du har ett minst sagt ambitiöst upplägg för en debut.
Jo, vi ser dig, Kamasi Washington. Japp, vi hör dig, Kamasi Washington. Som vi hör dig! Det här är en fenomenalt stark debut. Känsla möter musikalitet. Lättillgänglighet möter virtuositet. Ur den bubblande musiken stiger ibland Patrice Quinns r&b-röst och drar oss in och ut ur stämningarna. Eller lite Debussy.
Att debutera med ett nästan tre timmar långt album är förstås kaxigt. Att sedan döpa det till The epic när förhandssnacket varit så omfattande är minst lika kaxigt.
Invändningar mot den mastiga längden undantaget lever The epic ändå upp till ambitionerna – och det med råge. Ingen epic fail här inte.

Annonser