! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazzdokument

John Coltrane Quartet

The complete November 19, 1962 Stockholm concerts

Skivbolag: Solar Records/Border
Recenserad av: Magnus Östnäs
Publicerad: 10 nov 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det är lite problematiskt att lyfta fram en specifik enhet ur historien och sätta den i eget ljus men John Coltranes kvartett med pianisten McCoy Tyner, basisten Jimmy Garrison och trumslagaren Elvin Jones förtjänar på många sätt att göra det. Det här är den klassiska kvartett som i slutet av 1964 spelade in A Love Supreme – skivan som influerade och påverkade en rad olika artister och riktningar och fortfarande gör det.
Något år senare var kvartetten upplöst men den 19 november 1962 var de en makalös enhet, sprängfull av upptåg, infall och eleverat spel. Den här kvällen gjorde kvartetten två konserter på Konserthuset i Stockholm. Huvudmaterialet bestående av Coltrane-stycken som Naima, Traneing in och Mr PC men också låtar som Bye, bye blackbird och My favorite things. Alla nämnda låtar görs på båda konserter, My favorite things i en 21 minuters version under den första konserten och en 24 minuters version i den andra, i olika temperament som är kul att köra efter varandra. Den första har en distinkt sammanhållen närvaro där Coltrane efter inledande chorus vandrar kring i melodins och Tyners klanglandskap för att efter ett par minuter överlämna till Tyner som sedan fortsätter ut ur formen, landar snabbt i melodin, fortsätter vidare ut i rymden och när man tror att det inte går att ta det längre lämnar McCoy tillbaka till Coltrane som lämnar stratosfären med ett hänryckt sopranspel.
Ljudkvaliteten är helt okej, bättre än The complete 1963 Copenhagen concert, men det är nte främst där den här utgåvan har sitt berättigande. Det ligger i Tyners och Coltranes turtagande beathögläsning där Garrison och Jones eldar på, accentuerar och förklarar varför världsträdet planterades och hur det bör ges näring.

Annonser