! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Benin-vintage

Orchestre Super Borgou de Parakou

The Bariba Sound 1970–1976

Skivbolag: Analog Africa
Recenserad av: Kalle Tiderman
Publicerad: 26 dec 2012

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Entusiastbolaget Analog Africa gör på sin elfte utgåva en utflykt till norra Benin, efter att ha skildrat det lilla landets södra delar på tidigare utgåvor. Och det är nog inte heller sista gången. Producenten/samlaren Samy Ben Redjeb närmar sig Afrikas skivbackar som om de vore okostbara skattkistor. I varje avkrok kan det finnas inspelningar som räcker för flera utgåvor.
Orchestre Super Borgou kommer från staden Parakou, där de under 70-talet spelade in för några av de tongivande skivbolagen. För ett lekmannaöra låter det som att Super Borgou lever mitt i en korsväg mellan dels porlande gitarr-rytmik à la guineanska Bembeya Jazz (Me ton le gbe), dels mer funkig afrobeat från Nigeria (Abakpé). Lagos ligger bara 20 mil från Parakou, så inflytandet kan mycket väl vara reellt. Flera av låtarna har epitet som Afrobeat Bariba och Afrobeat Dendi.
Överlag är styrkan hos Super Borgou, som hos många andra tongivande afrikanska 70-talsband, jämvikten mellan sångmelodier, elgitarrslingor och ett groove som kan slås av och på på en femöring.

Annonser