! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Harpa upphöjt till två Lira Gillar

Catriona McKay & Olov Johansson

The auld harp

Skivbolag: Olov Johansson Musik
Recenserad av: Lars Lind
Publicerad: 30 sep 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Väsens mästerspelman Olov Johansson möter med sin nyckelharpa återigen Catriona McKays skotska harpa. De musikaliska vägarna korsades när Väsen och Catrionas grupp, Fiddler’s Bid från Shetland, delade en konsert. Detta är duons andra album och harpa plus harpa skapar fantastisk ny folkmusik.
Nyckelharpan betraktas i många delar av världen som ett mycket exotiskt instrument. Här blir det tvärtom, det är Catriona McKays 34-strängade harpa som skapar nya ljudlandskap. Hennes harpa dubblerar ibland som rytminstrument ungefär som chop’n’groove-tekniken på fiol, till exempel i den inledande titellåten.
Mitt i Olov Johanssons låt Ballongen låter harpan plötsligt som en elgitarr (!) där Catriona dessutom bjuder på coola basgångar. Det är bara att instämma med omslagstextens konstaterande att hon bryter ny mark med sin skotska harpa. Olov har en märklig förmåga att komponera låtar ur en källa som aldrig verkar sina, det är både nyskapande och traditionellt på samma gång. Imponerande. Harporna skapar klanger som slingrar sig runt varandra, ibland varsamt, ibland vildsint. ”A match made in heaven” heter det väl på utrikiska.

Annonser