! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Musique quebecoise Lira Gillar

Le Vent Du Nord

Têtu

Skivbolag: Borealis
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 22 jun 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Le Vent Du Nord (Nordanvinden), den akustiska kvartetten från Quebec, har släppt sin åttonde skiva. De 15 spåren – traditionella och nyskrivna sånger och låtar – är lika välarrangerade som de är väl framförda. Med den enkelhet och självklara gruppkänsla som man kan förvänta sig av fyra musiker som har spelat tillsammans i åtta år.
Stilen känns igen: det rytmiska fotstampet, call-and-response-sångerna. Nicolas Boulerice (vevlira, sång), Olivier Demers (fiol, fötter, sång), Simon Beaudry (bouzouki/gitarr, sång) och Réjean Brunet (dragspel, sång) blandar sina instrument med en smittande glädje och far fram som en väloljad musikmaskin.
Têtu (”envis”) är en lekfull och varierad skiva som envetet pockar på uppmärksamhet och som lämnar kvar en positiv feelgood-känsla i hela kroppen. Sångerna handlar bland annat om så skilda ting som varulvar som vill hämnas på katolska kyrkan, kärlekskranka desertörer, en tripp till helvetet och upproret i nedre Kanada 1837.
De instrumentala låtarna är å ena sidan livliga, medryckande danslåtar och å den andra känslostarka, romantiska betraktelser, och lyfter fram gruppens styrka som musiker. Sångerna framförs med lekfull intensitet och stärks av den härliga stämsången. Inte minst i den fantastiska sångsviten L’échafaud – La marche des Iroquois – Papineau, framförd så gott som a cappella.

Annonser