! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Etiopisk jazz och funk

Hailu Mergia & The Walias

Tche belew

Skivbolag: Awesome Tapes From Africa
Recenserad av:
Publicerad: 3 dec 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Hailu Mergia har fått en helt ny och ung publik de senaste åren. Återutgivningen av Hailu Mergia & His Classical Instrument – en skiva med traditionell etiopisk musik framförd på analogsynt, elpiano och dragspel – har bäddat för en kultbaserad buzz. Ett starkt intresse som till och med fått Hailu Mergia att komma hit på turné och spela för sina nyvunna fans.
Till skillnad från den skivan är Hailu Mergia inte solo här. I stället kompas han på Tche belew av bandet The Walias, vid utgivningen 1977 det kanske hetaste som stod att uppbringa i Etiopien. Gruppen har spelat med tungviktare som Mulatu Astatke – som dyker upp med sin vibrafon här – och Ahmed Mahmoud.
Hailu Mergias orgelornamenteringar och vibrafonvibrationer snirklar sig in i hörselgångarna och blodomloppet och jag kan inte låta bli att digga. Har du någon gång fallit för den där Éthiopiques-serien med samlingsskivor råder jag dig att genast leta upp även det här.
Funkigt som få, särskilt i modalfesten Musical silt, den enda låt från denna samlardyrgrip till skiva som återutgivits tidigare. Äntligen finns hela Tche belew lättillgänglig på cd, lp och digitalt.

Annonser