! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Mästarmöte

Efrén López, Stelios Petrakis, Bijan Chemirani

Taos

Skivbolag: Buda Musique
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 18 apr 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

López, Petrakis och Chemirani har var för sig spelat i otaliga konstellationer, och när de slog sig ihop som trio resulterade det 2011 i det magnifika debutalbumet Mavra Froudia. Först nu släpps nästa skiva, och Taos har måhända inte riktigt de där geniala melodierna som sätter sig på hjärnan likt föregångaren hade, men likafullt är det en platta fylld av säregna instrument, spännande klanger och rytmer och fascinerande låtar.
Petrakis spelar grekisk lira som är ett litet stråkinstrument, Chemirani som har iransk bakgrund spelar zarb, daf och andra slagverk, och den kroniska instrumentsamlaren López spelar här ett tjugotal stränginstrument och handtrummor och har även komponerat merparten av albumet.
De är synnerligen virtuosa, och 1+1+1 blir här inte 3 utan betydligt mer än så. Med inspiration både från sina respektive hemländer och många andra platser har trion skapat musik där varje låt har en bakgrund (vilka beskrivs i bookleten) och tar med lyssnaren på en resa till ljudvärldar dit bara de hittar vägen. Taos var verkligen värt att vänta på i så många år.

Annonser