! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Reggae/Nyabinghi Lira Gillar

Count Ossie & The Mystic Revelation Of Rastafari

Tales of Mozambique

Skivbolag: Soul Jazz Records
Recenserad av: Olof Peronius
Publicerad: 27 maj 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Count Ossie är en central figur i jamaikansk musikhistoria. Han utvecklade handtrumstilen nyabinghi, spelade för Haile Selassie och var med på den första kommersiella singeln med rastafarisk musik, Folkes Brothers hit Oh Carolina från 1959 (senare en världshit med Shaggy).
Count Ossie & The Mystic Revelation Of Rastafari var inte bara en musikgrupp, utan en del av ett rastafarianskt kollektiv i Kingston-stadsdelen Wareika Hills. Deras andra album Tales Of Mozambique gavs ursprungligen ut 1975. När det nu återutges, med två bonusspår, är det en påminnelse om hur väl det står sig mot dess föregångare, gruppens banbrytande debutalbum Groundation, där nyabinghitrummande och mässande blandades med poesi och frijazzutflykter.
Med berättelsen om hur Moçambique kom att koloniseras efter att en febersjuk Vasco da Gama flutit iland med sitt förlista skepp som ram, fortsätter gruppen på det inslagna spåret. Vi bjuds på en lågmäld, monoton, hypnotisk och väldigt vacker svanesång. Bara ett år efter att Tales Of Mozambique gavs ut dog Count Ossie i en bilolycka.

Annonser