! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Eklektiskt

Snarky Puppy & Metropole Orkest

Sylva

Skivbolag: Impulse/Universal
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 10 nov 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den här plattan såg jag inte riktigt komma från det sympatiska och otroligt välspelande amerikanska musikerkollektivet Snarky Puppy. Efter några produktioner som fört tankarna till fusionjazz och r&b, är det här i bästa mening eklektisk instrumentalmusik med bara avlägsen släktskap med 1970- och 80-talens fusion i dess olika uttryck. Den är både större, mer färgrik, mer rik på nyanser och mer intresserad av den vida världen. Här finns spåren till konstmusiken och jazzen, och gitarristerna Bob Lanzetti och Mark Lettieri har med all sannolikhet lyssnat på Steve Reichs minimalism.  Det är gränslös musikalisk skaparlust i cinemascope. Med moogdueller!
Med Metropole Orkests symfoniska personal räknar jag det till 64 personer på scen i holländska Dordrecht de där två konsertkvällarna i april 2014. Mest imponerad blir jag av den 15 minuter långa vindlande och bildrika satsen The Curtain.
Allt är komponerat och producerat av den kolossalt begåvade basisten och keyboardisten Michael League. En välproducerad dvd med konserten medföljer. En god nyhet för dem som till äventyrs missade gruppens Göteborgsbesök nyligen.

Annonser