Skivrecension

Swing
Pianotrio med driv. Lira Gillar

Correction

Swing

Skivbolag: Signal and Sound Records
Recenserad av: Leif Carlsson
Publicerad: 24 jun 2016

Dela den här recensionen:

Jazzklubben Crescendo i Norrköping har dessbättre mycket på sitt samvete, till exempel är denna pianotrio inspelad där. Siktet är, som på de tidigare skivorna, inställt på att landa någonstans i skarven mellan kantig bop och free jazz, samtidigt som musiken svänger grymt och oborstat. Energin är hög, nyfikenheten stor.
Jämfört med den förra trioskivan Two nights in April, har det kommit in ett mer lättsamt afrikanskt gung i några låtar, men tillbakalutad är det minsta gruppen är. Då fanns också en punkig attityd med korta låtar. Man rusade snabbt och avbröt sig efter en kort genomgång, för att kasta sig över nästa låt. Här utvecklas musiken över en längre tid, som brukligt i levande jazzsammanhang. Lp eller cd bjuder på fyra eller sex låtar som varar mellan sex och femton minuter.
Den totala närvaron har de kvar och frisinnade avvikelser och infall kan man höra hela tiden från alla spelarna, utan att de förlorar något av sitt swing. Alltså finns det mycket att lyssna till från Sebastian Bergström piano, Joacim Nyberg basfiol och Emil Åstrand-Melin trummor. Lester Young ler säkert i sin himmel till deras femtonminutersversion av Lester leaps in, såväl uppdaterad som jublande studsig.


Fler recensioner

Annonser