! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Världspolska

Warsaw Village Band

Sun celebration

Skivbolag: Jaro Medien
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 20 feb 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Detta väletablerade polska världsmusikband är nu inne på sin sjunde skiva och den första med gäster från olika delar av världen och även den första dubbeln. Och fanns material nog för två cd? Absolut, även om jag även hade sett fördelar med en enkel-cd. Alltså, välj ut godbitarna och gör ett oförglömligt mästerverk.
Nu finns här inget som är dåligt och WVB far emellanåt fram som en folkmusikalisk betongkross. Gästas framför allt av galiciska sångerskan och multiinstrumentalisten Mercedes Peón vars Misery masovian blues är skivornas kanske bästa spår. Småsvängig, fräck, tung och infallsrik polskgalicisk blues och som pricken över i ett väldigt ettrigt trumpetsolo. Peóns Midsummer rain song är en suggestiv låt i 6/8-takt. Samma med Viburnum orchard, en härligt rytmisk blandning av blues, polska fioler, rytmer och jojk, toppat med läcker stämsång från de polska sångerskorna.
Bitvis är det mer traditionellt på WVB-vis men emellanåt drar bandet österut som i She celebrated kubala med sång av Ustad Liaquat Ali Khan. Snyggt spel på kamanche (persisk fiol) av Kayhan Kalhour, två medlemmar från Dhoad Gypsies From Rajastan, bland annat på indiskt harmonium, och så DJ Feel-X som frammanar ljud med hjälp av en skivspelare gör skivan till ett nästan väl mastigt projekt att ägna vintern åt.

Annonser