! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Egenkomponerat och jazz i improvisationens tecken

Elise Einarsdotter

Suites for solo piano 1–4

Skivbolag: Mistral Music
Recenserad av: Eva Nikell
Publicerad: 17 apr 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Elise Einarsdotter har spelat in många skivor med sin egen ensemble, eller med stråkkvartett, körer och med sångsolister. Ofta består dessa inspelningar av egenkomponerad musik i jazzton eller i en blandning av jazz, visa och nutida konstmusik.
Det här är hennes första inspelning med solopiano. Även här är merparten av styckena komponerade av henne själv, men det finns också några välkända jazzstandards, Partita av Bach, Spain av Chick Corea och en traditionell visa, Kristallen den fina.
Elise Einardotter har alltid haft ett kraftfullt anslag på tangenterna men utan att ge avkall på det lyriska. I dessa solopianopresentationer blir den lyriska interpretationen bärande eftersom flygeln klingar ensam.
Jag tycker om att hon spelar många kortare stycken i stället för en eller flera längre sviter, långa pianostycken kan i mina öron ibland bli lite enahanda. Här blir det aldrig tråkigt, melodierna och harmoniken varieras hela tiden, och Elise Einarsdotters improvisationskonst gör att det tog lång tid innan jag plötsligt hörde att hon spelade en av världens mest kända jazzlåtar, Autumn leaves.
En skiva att lyssna intensivt på, att koppla av till eller att ha som bakgrundsmusik när du ägnar dig åt något annat roligt i livet, allt går lika bra.

Annonser