! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Fritt och energiskt

Lindeborg-Johansson-Fanto-Andersson

Sudden meeting

Skivbolag: LJ Records/Naxos
Recenserad av: Leif
Publicerad: 6 jan 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Ibland sveper elektroniken fram över ljudlandskapet som när man irriterat försöker få bort en geting. De vräker sig svischande över tangenter och kontroller som ett speedat rockband. Det finns en befriande avspändhet i de stora gesterna som jag inte riktigt hört förut i Lindeborgs och Johanssons musik.
Sudden meeting är ett tillfälligt möte mellan fyra musiker som spelade tillsammans då och då för trettio år sedan. Susanna Lindeborg på tangentbord av skilda slag och Ove Johansson på tenorsaxofon har ju spelat tillsammans hela tiden, men dessutom då Thomas Fanto på elbas och Michael Andersson, klassiskt skolad slagverkare. Alla hanterar därtill elektronik.
Mötet blev tre sessioner, alla helt improviserade, oftast starkt rytmiska. Vilopauser finns, tempo och högtryck är vanligare. I den första sessionen råder vid flera tillfällen en sorts bekymrad brådska, som om tiden är knapp, fast å andra sidan, en stund svänger den lojt på bakåtlutat och nästan vanligt jazzvis. Tvåan innehåller också några svävande partier och söker en mer stillastående form. Den sista sessionen varvar upp och sätter fart.
Sudden meeting sträcker sig över en timme och tre kvart på två cd och är ett mångbottnat drama utan sentimentalitet. Man känner igen Lindeborg/Johansson på koncentrationen och laddningen dem emellan, och här tar också en drivande fingerfärdig elbasist sig plats, medan slagverkaren mer sitter i bakgrunden och färgar händelserna.

Annonser