! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Groovejazz

The Groove

Stop it!

Skivbolag: Imogena/Border
Recenserad av: Niclas Forsgren
Publicerad: 26 jul 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

När Kjell Jansson, Anders Kjellberg och Björn Cederberg kommer samman kallar de sig för The Groove. Och The Groove heter som de låter. För det låter rått, starkt men framför allt helt fritt och med ett energiskt groove. Ibland så fullt av energi att jag får andnöd. Skivan innehåller främst egna kompositioner och influenserna från avantgardejazzen i 1950-talets Amerika är tydliga.
Redan öppningsspåret visar tydligt vad för något som bjuds; för där väntar Doughnut and sherry, en anrättning som man inte ska luras tro är sötsliskig utan mer en introduktion till bandets totala val att själv sätta (eller snarare riva) regelverket för hur det ska låta. Det fortsätter med låten Weird, som däremot är vad den heter, alltså helt galen! Jag vet inte om jazz eller musik överhuvudtaget kan bli så mycket friare än så.
Någorlunda normalt blir det först på Bille Holiday/Herbie Nichols Lady sings the blues. Men det fria galna uttrycket är det sammanhållande i denna produktion. Och det är naturligtvis inte lättlyssnat. Tvärtom krävande, för en novis möjligen kvävande, men då rekommenderar jag små doser i början. Så har jag själv inskolat mig i denna typ av jazz. Gillar man genren så är den ett måste i skivbacken. Get into The Groove!

Annonser