! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Harpa med mera.

Tone Hulbækmo

Stifinner

Skivbolag: Grappa
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 22 jun 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Huvudinstrumentet på Stifinner är den norska folkharpan, en tradition som dött ut långt innan Tone Hulbækmo tog sig an den på 1970-talet. Eftersom ingen vet hur den en gång lät har hon kunnat forma sin egen spelstil och har använt den i såväl folkmusik som medeltida musik.
På detta timslånga dubbelalbum tar sig denna kreativa frihet uttryck i mestadels egna kompositioner, präglade av okonventionell instrumentering. Här förekommer slidegitarr, tuba, Hammond B3, durspel, oud med flera instrument. En av de snyggaste låtarna spelas på bland annat berimbau, mungiga, tramporgel och bluesigt munspel.
Många spår är instrumentala, en del är tonsättningar av dikter av olika poeter, och några är traditionella folklåtar. Hulbækmo är även en skicklig sångerska, men kunde gott ha avstått från att försöka sig på att rappa i en låt. Stundtals får jag känslan av att det är så här en annan harpist, Loreena McKennitt, kunde ha låtit om hon inspirerats mer av Norden än Mellanöstern, detta är ibland nästan lika eklektiskt.
Den första skivan är folkmusikinspirerad medan den andra drar mer åt vishållet.

Annonser