! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Norsk vokal folklighet

Gro Kjelleberg Solli

Stien eg fann

Skivbolag: Ta:lik Records
Recenserad av: Gunder Wåhlberg
Publicerad: 1 jun 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Gro Kjelleberg Solli har under lång tid varit en framträdande röst inom den vokala folkmusiken och har en gedigen erfarenhet av dess olika uttrycksformer. Hon är utbildad musikpedagog och musiker som har sin personliga skolning från bland annat de kända sångarna Sondre Bratland, Kirsten Bråten Berg, Ragnhild Furholt och Berit Opheim.
Föregångare som genom åren har gjort betydande avtryck inom den norska folksången.
Gro Kjelleberg Solli, bosatt i Os i Østerdalen, har på sin första soloplatta valt en repertoar av sånger som är del av det kulturella arvet från hembygden samt låtar från Røros, Nordmøre och Romsdal. Som flera av sina läromästare har hon några gånger vunnit vokalklassen i Landskappleiken.
Givetvis har dagens folkliga vokalmusik sina bindningar till en äldre och inarbetad uttrycksform, den som blivit traderad kunskap. Det speciella högspända röstläget och den särskilda rytmik som är delar av norsk kvädartradition. Med röstens böjliga uttryckssätt är sången en kraftfull del av folkmusikalisk praktik. Gro Kjelleberg Sollis sånger ger henne möjlighet att låta rösten bli det känsliga instrument som lyfter fram texternas känsloinnehåll i kvädning, ballader och vaggvisor. Det är ett varierat sångmaterial, äldre och nyare, där hon uttrycker hela sin bredd som folksångerska. Förutom de starka solosångerna där hon kompar sig själv på lyra, har hon på skivan tre medmusiker av hög klass. De som ger melodierna stämning och skönspel är Øystein Sandbukt på gitarr, Marit Aspås på cello och Erik Fostervoll på orgel.

Annonser