! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Reggae

Governor Andy

Steget

Skivbolag: Mad Viking
Recenserad av: Niclas Forsgren
Publicerad: 9 jun 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Governor Andy är en en veteran i reggae-Sverige. Debuten på skiva kom 1997 och hans nya album Steget är det sjätte i ordningen. Governor Andy är en singjay där jamaikanska legender som U-Roy och King Yellowman är inspirationskällor både i sångstil och i den ibland lite fräckare lyriken. De som haft förmånen att se honom på scenen eller i dj-båset vet att han är en underhållningsmaskin med stort U.
På Steget tycker jag dock att tempot är lite långsammare än vanligt och en mer allvarlig Governor Andy tillåts framträda. Möjligen beror det på att Guvernören blivit äldre eller, kanske mer troligt, att inspelningen i Red Hut-studion i Skärblacka (denna så viktiga plats i svensk reggae) där Janne ”Baah” Karlsson dragit i spakarna, haft viss betydelse.
Jag förvånas över att jag blir berörd av spåret Du är min längtan, men inser att det beror på Andys styrka att utstråla trovärdighet. Textmässigt är det berättelser om människans tillkortakommanden. Governor Andy peptalkar och skriver ut recept med positiva vibrationer om att våga vara och tro på oss själva samtidigt som vi månar om andra.
Jag inledde med att säga att tempot är långsamt, men visst finns det även låtar som gör att man vill komma loss och dansa. Governor Andy lyckas alltså som vanligt kombinera allvar, humor och tragikomedi med party och dans. Den så styvmoderligt behandlade svenska reggaen fortsätter att leverera!

Annonser