! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Norsk folkmusik

Ingvild Blæsterdalen Trio

Stayer

Skivbolag: RFF
Recenserad av: Anne Brügge
Publicerad: 17 apr 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Svend Asmussen dog i februari. Men Ingvild Blæsterdalen lever! Ovanför ett stadigt beat av reinländer svingar hon sig mot himlen i olydiga saltomortaler och glissandon och ramlar sen ner i pianistens och cellistens baktakt, rör om där och flänger sen upp igen. Ingefära är spår ett på första cd:n med trion, som spelat under hennes namn sedan 2014.
Efterföljande spår, Emotionell vals, är en mer traditionell låt, visserligen med samma idé om fiolen som en ljus röst över dundret, men här får kompet spela den viktiga rollen av det mörker som måste övervinnas. Hon skriver i häftet: ”Noen ringer psykologen. Noen tar seg et glass vin. Noen lager en vals.” Det passar mycket bra just här, men ibland på skivan kan pianot vara litet för dominant.
Polskan Plan B börjar i tvåtakt och går över i tretakt med rullstråk. Jag undrar hur dansarna löser det, säkert med slängpolska först och sen enkel rundpolska. Cellisten Sivert Skavlan spelar här klarinett med lenande slingor över de varierande repriserna. Allt på skivan är komponerat av Ingvild och arrangerat av trion.
Piano och orgel spelas överraskande av Ingvilds man Einar Olav Larsen, sedan länge mycket känd som både briljant fiolspelman och pålitlig gammaldansmusiker (P A Røstads orkester), en specialitet han nyttjar särskilt i polkan Trø te’!, skriven av Ingvild till ungdomsprojektet Bygda dansar i Tröndelag. Alla tramporganister och dragspelare kan här lära sig att fint variera mellan legato och mjukt staccato och tvinga orgeln att andas i frassluten!
Ingvild Blæsterdalen spelar också akustisk gitarr, både solo och i en reinländer där karlarna turas om att ta melodin på klarinett och fiol, även där med litet Svend Asmussen-glid. Två stiliga marscher finns med, en skrev hon till sitt och Einar Olavs bröllop, och en till sin egen examenskonsert på Musikhögskolan 2012.

Annonser