! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz

Marcin Wasilewski Trio med Joakim Milder

Spark of life

Skivbolag: ECM/Naxos
Recenserad av: Magnus Östnäs
Publicerad: 6 jan 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den polske pianisten Marcin Wasilewski, basisten Slawomir Kurkiewicz och trumslagaren Michal Miskiewicz har hängt ihop som trio i mer än två decennier, jobbat ihop med polske trumpetlegenden Tomasz Stanko och ger nu ut sin fjärde skiva på blytunga, klassiska ECM. Skivbolagets utgivning borgar för högklassigt och krispigt sound och trion gör ingenting för att ändra den bilden.
Till sin fjärde skiva Spark of life har Marcin Wasilewski Trio bjudit in svenske tenorsaxofonisten och professorn i improvisation Joakim Milder, en favorit för mig på många Stockholmsscener under tidigt 1990-tal. Wasilewskis ton andas Keith Jarrett och analogin till Jan Garbarek är naturligtvis inte svårfunnen, även om Milder har mycket annat i sin ton, men det sångbara och den mänskliga röstklangen är något gemensamt för alla tre.
Spark of life öppnar på allra bästa sätt med tre originialkompositioner av Wasilewski. Valet av Krysztof Komedas Sleep safe and warm är klockren och Milders Still hör också till plattans höjdpunkter där Wasilweski och Milder jobbar emot varandra på ett sätt som öppnar upp för sprickor i varpen. Milders försiktiga intåg ändrar kamriktningen en smula. Stings Message in a bottle känns dock en smula apart i sammanhanget på en platta med få svaga punkter.

Annonser