! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazzsång och trumpet Lira Gillar

Vivian Buczek & Peter Asplund

Songs of our lives

Skivbolag: Crown Jewels/Plugged
Recenserad av: Bengt Eriksson
Publicerad: 19 feb 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Jag visste ju att Vivian Buczek är en av Sveriges mest rytmiska jazzsångerskor och Peter Asplund en dito jazztrumpetare med sin egen, lätt igenkännbara ton. På albumet Songs of our lives breddar de sig och visar att de har ännu mer jazz inom sig.
Här finns flera snabba låtar, som The end of a love affair och The lady is a tramp, där Buczeks röst både följer med i rytmerna och driver på så att rytmerna liksom blir ännu fler och svänger ännu mer. Resultat: klassisk jazzsång med personlig scat, skickligt och suveränt utfört.
Asplunds typiska trumpettoner flödar lika lätt och lågmält i snabba som lugna melodier. Instrumentala It’s you or no one börjar med ett stilla, vackert trumpetintro innan Asplund övergår till snabbare och faktiskt lite hetsigare toner. I nämnda The lady is a tramp sjunger han dessutom duett med Buczek.
Förutom detta visar nu Vivian Buczek att hon är mer än en ton- och rytmsångerska, även kan sjunga ballader och bli en ord- och innehållssångerska. Jag tror att det är det hon vill visa genom att inleda med titelspåret The songbook of our lives, som är just en ballad. Hon balanserar toner mot pauser, poängterar ord och lyfter fram betydelser.
Jag tror också att Peter Asplund ville inleda med just den låten, eftersom det är en av hans (och textförfattaren Jim Leopardos) fyra egna kompositioner. I övrigt mest standards (av mästare som Richard Rodgers, Cole Porter och Johnny Mandel) men Asplunds jazzlåtar står sig riktigt bra i konkurrensen. Han har utvecklats till en varierad och skicklig kompositör. Mest gillar jag nog Love made a fool of me, där Buczek visar att hon dessutom kan sjunga med blues och soul.
De ackompanjeras följsamt – mjukare och tuffare, alltid rytmiskt – av veterantrion Claes Crona, piano, Hans Andersson, bas, och Johan Löfcrantz Ramsay, trummor. I ett par spår medverkar Stockholm Session Strings.

Annonser