! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Alban Faust-musik Lira Gillar

Faust, Fredriksson & Blom

Sommarvals

Skivbolag: Vildsint Records
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 17 dec 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Alban Faust är ett superproffs som aldrig lämnar ifrån sig några halvmesyrer, vare sig det gäller svarvning, läderarbete eller spel på säckpipa och nyckelharpa. Här har han slagit sina läderpåsar och harpa ihop med riksspelmannen Tomas Fredriksson på fiol och jazzbasisten Sören Blom. Den senare inte riktigt samspelt än, tycker jag mig höra i några rytmiskt mer komplicerade musikststycken.
Lite mer säckpipa än nyckelharpa hade inte skadat, det känns originellt och fräscht med säckpipa på dagens folkscen med alla nyckelharpister.
Nåja, Alban Faust är skicklig, spelar kraftfullt och har valt en utomordentligt fin blandning låtar, egna och andras, gammalt och nytt. Låt till far tillhör min topp tre-lista, spelas här långsamt, lite tungsint men vackert. Och de av Faust komponerade låtarna är klart snygga.
Överraskande visar sig Alban Faust även ha en utomordentlig visröst. Det får vi höra i tre mycket väl valda visor, Cornelis trasiga skor, Môra-Pers emigrantvisa De som byggde landet, samt sist men inte minst den så underbara Darrig gumma, en doldispärla av Britt G Hallqvist och Bertil Hallin. Alban sjunger känslosamt men lite argt. Inte någon strålande sångteknik, men engagemang och empati i stämman, jag får nästan lite Laleh-gåshud!

Annonser