! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Pop-tastisk storslägga

Peter Gabriel

So (25th anniversary edition)

Skivbolag: Real World/EMI
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 15 apr 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

1986. Elva år efter att han hade lämnat Genesis och med fyra soloalbum bakom sig och endast en hitlåt (Solsbury hill), var Gabriel bara lite mer än en kultartist. En beundrad artist med hög artistisk trovärdighet, men likafullt på kultnivå. Men med So tog Gabriel ett stort steg mot den större publiken och de stora konserthallarna.
So är fortfarande en av hans mest lättillgängliga skivor. En hyllning till funkmusik och den 60-talssoul som han växte upp med, tydligast i världshitten Sledgehammer. Men So är fylld av fylld med intelligenta, välsnickrade låtar, som även om de är genomsyrade av popkänsla visar att Gabriel inte hade gjort avkall på sitt sociala engagemang (Big time – om materialism, Don’t give up – om arbetslöshet).
Gabriels intresse för world music fick en central plats, från In your eyes, en duett med Youssou N’Dour, via This is the picture (excellent birds), ett samarbete med Laurie Anderson, till de brasilianska rytmerna på Mercy street.
Trots att ljudbilden har ett klart 80-talssound så känns musiken och produktionen fortfarande fräsch. Och de politiska sångernas budskap är lika aktuella nu som när albumet först kom ut.
Den här speciella jubileumsutgåvan kommer med en bonuskonsert inspelad i Aten, 1987. Med fem sånger från So och ett urval från hans tidigare album ger den en fingervisning av Peter Gabriels styrka som konsertartist.

Annonser