! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Egensinnig jazz/r&b Lira Gillar

Dr John

Ske-dat-de-dat: The spirit of Satch

Skivbolag: Concord/Border
Recenserad av: Daniel Gustavsson
Publicerad: 23 sep 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Louis ”Satchmo” Armstrong var ett egensinnigt musikaliskt geni med en särpräglad röst. Att göra en hyllningsplatta till denne gigant kan därför se ut som musikaliskt självmord. Men ett minst lika egensinnigt musikgeni med en lika särpräglad röst ror faktiskt detta vansinnesprojekt iland. Heter man Dr John är man van att gå sin egen väg. Malcolm John ”Mac” Rebennack Junior, som två år efter skivan Locked down alltså är aktuell med en hyllningsskiva till ”Satch”.
Dr John har tagit hjälp från vänner och kollegor. Men inte de vanliga, som Willie Nelson, som brukar dyka upp på liknande skivor. Gästartistvalet är lika egensinnigt som Dr John själv.
Tillsammans med jazztrumpetisten Terence Blanchard och hiphopartisten Mike Ladd gör Dr John en fantastisk version av gamla Mack The Knife där Ladds rappande passar som handen i handsken med den ruffiga trumpeten och Johns raspiga röst. Vidare lyckas han med det omöjliga att, tillsammans med Nicholas Payton och The Blind Boys of Alabama, göra en svängig version av What a wonderful world. Helst plötsligt gillar jag den sönderspelade låten igen.
Andra höjdpunkter på skivan är Tight like this med rapparen Telmary, Sweet hunk o’trash med bluessångerskan Shemekia Copeland, When you’re smiling med Dirty Dozen Brass Band samt Nobody knows the trouble I’ve seen med Ledisi.
Med inga egentliga bottennapp kan man bara sammanfatta detta som en fantastisk platta där Dr John gör det omöjliga och gjuter nytt liv i gamla Armstrong-klassiker. Missa inte!

Annonser