! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Sånger från Kastilien

La Musgaña

Si supiera que cantando …

Skivbolag: Lubican
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 10 apr 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

La Musgaña har funnits i snart trettio år. De koncentrerar sig på folkmusik från Kastilien i centrala Spanien och valde tidigt att lägga mer vikt på danslåtar och dansrytmer än på sånger. Sättningen har varierat genom åren, men en trio etablerade sig snart som gruppens kärna: Enrique Almendros, Jaime Muñoz och Barlos Beceiro.
För tolv år sedan blev La Musgañas framtid oviss, då en hjärnblödning satte punkt för Almendros karriär. Men Muñoz och Beceiro valde att fortsätta, som en hyllning till Almendros. Gruppen var en tid en kvartett men har på senare tid bestått blott av kärnduon.
La Musgañas nya projekt, Si supiera que cantando … (Om jag visste att med sång …) är dock ett steg i en ny riktning, på flera sätt. Dels har de producerat sitt första album som bara består av sånger, dels har de återupptagit gruppformatet, med Muñoz (flöjter, gaita, trumma, chalumeau, dragspel), Beceiro (bas, bouzouki), Antonio Toledo (gitarr, laud), Sebastián Rudio (trummor, slagverk) och sångerskan Marta de la Aldea.
De flesta spåren kommer från gruppens tidigare repertoar och finns redan inspelade i annorlunda versioner, med eller utan sång. Men Marta de la Aldeas fylliga, melodiska röst tillför en värme och intensitet som förstärker gruppens funkiga, romantiska, passionerade och dansanta arrangemang, och hon sätter sin egen prägel på materialet.

Annonser