! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Gospelblues

Mike Farris

Shine for all the people

Skivbolag: Compass
Recenserad av: Magnus Östnäs
Publicerad: 26 apr 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Hösten 2013 var blues-gospelrockaren Mike Farris i Sverige. Efter turnén var det många som undrade vad som hade drabbat dem. Vem det var som hade flugits in från Nashville, med tonade glasögon, boots och ett kors runt halsen.
Sju år har gått sedan förra skivan. Under den tiden har han hunnit bli nykter, falla ned i missbruk, bli nykter igen, vinna pris som bästa emerging artist (KURSIVT) i Nashville. Med Shine for all the people kliver Farris ut i en musikalisk självklarhet som tycks kommen ur smärta och nåden.
Skivan öppnas med Blind Willie McTells River Jordan, komplett med blås som hade varit omöjligt utan begravningstågen på Bourbon Street i New Orleans. Sen går det bara vidare. Det går inte att hejda. Låtar som Jonah and the Whale och Sparrow: ”Don’t you know I sang because I’m free?” och rakt in i Mary Gauthiers Mercy now, en låt som kom till Farris i samband med att han fått beskedet om att hans pappa drabbats av lungcancer.
Shine for all the people kom till som ett kickstarter-projekt och har nu vunnit en Grammy för bästa roots-gospel. När Sam Cooke fick beröm för att hade en vacker röst lär han ha sagt: ”Voices ought not to be measured by how pretty they are. Instead they matter only if they convince you that they are telling the truth.”
Mike Farris övertygar oss om det.

Annonser