! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Portugisisk-brittisk-norsk jazztrio

Laginha Argüelles Norbakken

Setembro

Skivbolag: Edition
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 8 dec 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

En sant internationell trio med portugisiske pianisten Mário Laginha, engelske saxofonisten Julian Argüelles och norske percussionisten Helge Andreas Norbakken. De kommunicerar väl i ett lyhört spel med lyriska inpass och lämnar utrymme åt varandras färdigheter precis vid rätt tillfällen.
Mário Laginha har tidigare hörts främst med den oerhört flexibla portugisiska jazzsångerskan Maria João, som han gjort ett dussintal skivor med och därtill turnerat flitigt med. I botten på Mário Laginhas spelstil finns en stor kärlek till Keith Jarrett men vid det här laget har Laginha blivit sin egen. Ihop med de två musikervännerna gör han Setembro till ytterst njutbar upplevelse.
Även Helge Andreas Norbakken har spelat med Maria João men har också namn som Mari Boine, Jon Balke och Kari Bremnes på meritlistan. Här spelar han gärna med sina bara händer. Julian Argüelles är en verklig veteran som spelat med Archie Shepp, Loose Tubes, Django Bates och Carla Bey, för att bara nämna en bråkdel.
Argüelles bidrar med två spår men de flesta låtarna är komponerade av Mário Laginha, och han spelar dem med påtaglig värme i anslaget. I improvisationerna och genom de olika stämningarna på Setembro känns det dock hela tiden att alla är med på noterna, vare sig de följer dem eller inte.

Annonser