! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz-jazz

Joe Lovano & Dave Douglas – Sound Prints

Scandal

Skivbolag: Greenleaf Music/Border
Recenserad av: Christopher Thorén
Publicerad: 21 jun 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Gillar du förnyaren eller traditionsbäraren? Vill du bara lyssna på jazz som bryter ny mark, eller räcker det att de ”bara” spelar väldigt bra? Jag har nog ofta hållit mig till det första. Men med tiden insett att jazzen är en kollektiv framåtrörelse, där vissa självklart håller tillbaka och vissa rusar väldigt snabbt fram – men också att båda perspektiven kan samsas.
Lite så känner jag för Joe Lovano i allmänhet och denna skiva i synnerhet. Lovano är en otroligt skicklig saxofonist med en mäktig ton, en närvaro och driv. Mycket är ”bara väldigt bra jazz”, sånt du vill höra nere på jazzklubben alla dagar i veckan.
Men ibland kommer omtolkandet. På Wayne Shorter-låten Juju är det som att de tar ut svängarna mer. De kan inte spela låten rakt av och upprepa kompositörens tolkning utan måste utmana sig själva och kompositionen. På det sättet är de traditionalister, där traditionen säger ”var personlig!” blir de på samma gång förnyare.
Lovano och Douglas tar båda mycket plats som solister. Bakom dem en fantastisk kompsektion med Linda May Han Oh på bas, Joey Baron bakom trummorna tillsammans med Lawrence Fields otroligt sofistikerade pianokomp. De får självklart utrymme som skickliga solister de med. Men det finns så många lager här. Så låt inte ditt fokus distraheras av snygga solon, lyssna på djupet och du får en jazzupplevelse som är mer än ”bara bra jazz”.

Annonser