! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Musikens barbarer

Violons Barbares

Saulem ai

Skivbolag: World Village/Naxos
Recenserad av: Gunder Wåhlberg
Publicerad: 28 apr 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

När musiker från skilda kulturer och tonspråk bestämmer sig för att dela spelerfarenheter med varandra, uppstår ofta lyckade kombinationer och nya kvaliteter. Ett kraftfullt exempel är den trio som nu ger ut en skiva under det expressiva gruppnamnet Violons Barbares. Med sin breda kulturella bakgrund, sina nationellt förankrade instrument och sina djupa röstkvaliteter skapar gruppen ett ovanligt universum för sin musik, både klangmässigt utmanande och melodiskt gränslöst.
Här finns Dimitar Gougov som spelar gadulka, det stråkinstrument som är karaktäristiskt för bulgarisk folkmusik, vanligen med tre strängar och tio resonanssträngar. Från Mongoliet kommer Dandarvaanchig Enkhjargal som spelar tvåsträngad morin khoor, det traditionella mongoliska stråkinstrumentet som historiskt blivit en symbol för landets folk. Fabien Guyot är fransman som med sina slagverk laddar musiken med en energi som får känslor och rytmik att explodera.
I gruppens smått äventyrliga framfart finns en brokig blandning av spännande klanger och beståndsdelar som blir till helgjutna suggestiva nummer, såväl traditionella som nyskapade. Här finns balkanrytmikens melodiska essens, hästgalopp över vindpinade stäpper, strupsångens djupa kraft, kamelvandring och stråkarnas ständigt närvarande bordun. Violons Barbares förflyttar sig över musikområden som vi tidigare knappt hört sammankopplade.

Annonser