! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Sufi-jazz Lira Gillar

Trygve Seim

Rumi songs

Skivbolag: ECM/Naxos
Recenserad av: Rolf Nilsén
Publicerad: 20 dec 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Sufipoeten Rumi från 1200-talets Afghanistan har inspirerat den norska saxofonisten Trygve Seim till en skivinspelning som verkligen trotsar all genreklassifikation. Det är därför logiskt att skivan utges av ECM där gränsöverskridandet frodas.
Mezzosopranen Tora Augestad sjunger Coleman Barks engelska översättningar av Rumis dikter till Seims tonsättningar där tre instrumentalister (Seims saxofoner, Frode Haltlis ackordeon och Svante Henrysons cello) virvlar runt sången som dansande dervischer.
Projektet har utvecklats under en period av tolv år, så det är inget slumpmässigt över det hela. Ändå är det naturligtvis inte så att man omedelbart upplever resultatet som en självklar fullträff. Detta är en personlig musikalisk vision som arbetats fram utifrån de utvalda dikterna. En annan musiker hade säkerligen skapat helt annan musik, men det spelar inte så stor roll. Och man ska veta att Coleman Barks översättningar inte kommer direkt från Rumis original heller, så det är ett projekt med många förmedlingar. Men oavsett detta så tycker jag att resultatet är lysande. Musiken sveper in lyssnaren och sången lägger sig okonstlat i örat för att begrundas och avnjutas i ett enda rus. Det finns något svårbestämt andligt med detta projekt som jag tycker svarar väl mot Rumis sufism.

Annonser