! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Kanadensisk keltisk folkmusik

Còig

Rove

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: Fredrik Thidell
Publicerad: 4 mar 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Man slås direkt av att det här är en grupp med mycket kompetenta musiker. Från att ha varit fyra solister som spelat var för sig strålade de samman för att marknadsföra en festival och vips hade en keltisk folkmusik-supergrupp bildats.
Sättningen i Còig är man van vid att hitta i den keltiska folkmusiken: fiol, gitarr, mandolin, bouzouki, flöjt och sång samt ett piano som fundament. Còig har sin hemvist i Cape Breton, Nova Scotia, som är ett folkmusikaliskt centrum på den kanadensiska atlantkusten. Detta har dock inte hindrat dem från att hämta inspiration från andra länder och orkestrar. Solas från USA, Silly Wizard från Skottland och även Peter Gabriel från England finns representerade. Lite otippat väljer Còig att tolka Peter Gabriels Solsbury Hill på ett överraskande härligt sätt.
Rove är som helhet en mycket bra skiva utan någon dålig låt och som det svänger ordentligt om stundtals, men Còig lyckas även plocka fram det sköra och vackra som finns i både text och musik i den keltiska traditionen. Väl värda att nämna i det sammanhanget är Bedlam boys och Land o’ the leal. Den senare är en finstämd version som baserar sig på en inspelning som Silly Wizard gjort.
Còig står stadigt med ena foten i den traditionella keltiska folkmusiken samtidigt som den andra foten har tagit ett stort steg framåt.

Annonser