! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz

Janne Kullhammar & Smith

Resolut jazz

Skivbolag: Resolut Jazz/Plugged
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 16 jan 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Ibland händer saker bakvänt. Jonas Kullhammar har etablerat sig som ett av de kändaste namnen på den svenska jazzscenen. Som soloartist, medlem i åtskilliga konstellationer, skivbolagsboss för Moserobie och som inhyrd musiker hos storheter som The Hives bidrar han till att göra jazzen populär hos yngre lager lyssnare.
Då kan det komma som en överraskning att hans pappa, Janne Kullhammar, debuterar på skiva först nu, sent 2012. I början av nittiotalet hoppade han av en lukrativ karriär som kontorschef på bank och följde hjärtats rytm in i musikbranschen. Ett val han inte ångrar. Han är bland annat medgrundare av, samt rektor och trumlärare på, musikskolan Musikania i Nacka.
Efter många års musicerande i diverse konstellationer skivdebuterar Janne Kullhammar nu övertygande som jazzbatterist med Resolut jazz. Skivan är inspelad under två dagar i mars 2011 på intima Glenn Miller Café i Stockholm. Det är inga märkvärdigheter egentligen, bara en ytterst trevlig jazzskiva.
Tenorsaxofonisten Anders Ekholm, gitarristen Claes Askelöf och pianisten tillika Monica Zetterlund-stipendiaten Per Karlström presenterar en rad egenkomponerade alster. De enda medlemmarna i Janne Kullhammar & Smith som inte bidrar med låtmaterial är basisten Marcus Linfeldt och – lustigt nog – Kullhammar själv. Därtill tolkas McCoy Tyners blåtonade Blues on the corner och Don Pullens godmodiga Saturday night in the Cosmos, vilket ger en fingervisning om det musikaliska landskap kvintetten rör sig i.
Kul, Kullhammar och kompani!

-->

Annonser