! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Singersongwriter-ikon Lira Gillar

Roy Harper

Recorded live in concert at Metropolis Studios, London

Skivbolag: Salvo
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 5 dec 2012

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Roy Harper är en av de protestsångare, trubadurer och singer-songwriters som började sin karriär under den brittiska folkrevivaln på 60-talet. Han har även gjort rockskivor men har alltid kommit tillbaka till den akustiska formeln.
Harper har inte släppt någon ny skiva på tolv år, men gör fortfarande spelningar, som på årets Cambridgefestival. I april 2011, vid den unga åldern av 69, gav Harper en intim specialkonsert inför en 120-hövdad publik i Londons Metropolis Studios. Konserten både spelades in och filmades och finns nu tillgänglig i en praktisk cd/dvd-förpackning.
Harper är i god form, karismatisk och skämtsam, och musikaliskt har han nog aldrig varit mycket bättre. Gitarrspelet är imponerande (kolla in Commune). Rösten kan, å andra sidan ibland låta lite darrig på de låga tonerna. Falsetten är det dock inget som helst fel på. Stundtals låter han riktigt inspirerad!
Låtmaterialet är som en personligt utvald best of-lista. Inte mindre än nio av skivans tolv spår är från 70-talet, två från 80-talet och den nyaste, titellåten till senaste studioskivan, The green man, är från 2000. Konserten är full av starka versioner, från den rockinfluerade Highway blues och folkinspirerade Commune, till den klassiska Me and my woman. Men de riktiga höjdpunkterna står att finna i de vackra, stämningsfulla balladerna: Another day, Hallucinating light och When an old cricketer leaves the crease.
Den här utgåvan fungerar både som introduktion till Roy Harper och som komplement för etablerade beundrare.

Annonser