! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Syditaliensk folk Lira Gillar

Canzoniere Grecanico Salentino

Quaranta (40)

Skivbolag: Ponderosa
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 26 apr 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

En salentinsk institution firar fyrtioårsjubileum och presenterar en riktig godbit för de som gillar intensiv, rytmisk musik från den italienska stövelklacken. Ett dragspel, grekiska bouzoukis, en moog, den mäktiga italienska säckpipan zampogna, stor som en vildsvinsgalt, och ovanpå det en ettrig fiol. När det gäller bouzoukin utnyttjas den mer som ett borduninstrument här, inte virtuost melodispel som i Grekland. Tamburinen är i Sverige ett instrument många minns från musikundervisning i småskolan, i Italien har instrumentet en annan status, och det helt välförtjänt, för det är väldigt snyggt ihop med exempelvis säckpipa men skadar inte till fiolmusik heller.
Det finns många liknande band, oftast lika energiska men det är inte alltid det går så rakt in i hjärtat som detta. Sångerna är på dialekt så det är ju inte helt enkelt att förstå innehållet, bortsett från I love Italia som är en charmig tarantella med hit- och turistreklampotential, refrängen ”Spaghetti pizza mandolino, O mamma mia I love italia” är ju lätt att hänga med i.
No tap är en lustig visa som pratsjungs och handlar om bensin, men lite tvetydigt. Det sägs att botemedlet mot ett spindelbett av arten taranta endast kan botas med eldig dans, det var så tarantellan uppstod, och att döma av den extremt intensiva Ziccate har hela bandet drabbats. Och nej, skivan får mig inte att älska Italien mindre.

Annonser