! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Balkaninspirerat ös

Tummel

Push

Skivbolag: Maestro Music
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 28 sep 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det är nyttigt att städa gamla gömmor, för då kan det ibland dyka upp riktiga guldkorn. Ett sådant heter Push och spelades in redan 2007-09, men innan skivan hann ges ut bestämde sig Tummels klarinettist Annika Jessen för att ta ett uppehåll från bandet och inspelningarna lades åt sidan. Nu ges plattan äntligen ut, och för undertecknad som varit på otaliga Tummel-konserter genom åren är det en fröjd att höra gruppen igen.
Deras typiska mix av klezmer, balkaninfluenser och tunga riff får här ta sig uttryck i enbart egna kompositioner av gitarristen Tobias Allvin och saxofonisten Pär Moberg, oftast i ösiga låtar som säkerligen kan få fart på danssugna lyssnare, men här finns även det smått postrock-aktiga spåret Aviator (med gästande stråkmusiker) som under sina nästan sex minuter byggs upp från en lågmäld melodi till ett mäktigt crescendo.
På Push visar Tummel sin storhet som ett av Sveriges främsta band i sin genre, med ypperlig spelskicklighet, avancerade arrangemang och röjiga låtar. Nu är Jessen tillbaka i gruppen igen och jag hoppas att skivsläppet kommer att leda till fler turnéer, för fastän Push är en utmärkt platta är det på scen som bandet gör sig allra bäst.

Annonser